Eco-golfterrein De Palingbeek
Golfclub De Palingbeek in symbiose met het omliggende natuurdomein
Vlaanderen telt 55 golfclubs en elke club heeft haar unieke plaats in het Vlaamse landschap. Zo kan een golfbaan een welgekomen groene long zijn in een grijs industriegebied of zich vredevol nestelen tussen andere natuurgebieden. Welke plaats ze ook inneemt, de golfbaan heeft een impact op de bewoners in de buurt. In deze rubriek gaan we op zoek naar golfclubs die zich bewust zijn van hun (bredere) rol in de maatschappij.
In 2019 kregen 4 golfclubs in Vlaanderen het GEO label toegekend. Het internationaal en onafhankelijke label is een bevestiging voor de golfclub en het team van greenkeepers. Eén club uit die groep was G.&C.C. De Palingbeek. We spreken met hoofdgreenkeeper Ben Hooper en Krist Calmeyn. Krist is greenkeeper sinds de aanleg van de golfbaan, 28 jaar geleden.
De golfbaan als buffer voor het natuurdomein
Je zou het als buitenstaander misschien niet denken. De baan als rustige en het natuurdomein als drukke zone. Is het niet eerder omgekeerd?
“De bossen en natuurdomeinen worden steeds populairder bij de bevolking. Dat zorgt op sommige plaatsen voor recreatiedruk en dan kan de golfbaan als vluchtgebied dienen voor verschillende diersoorten. Ook omgekeerd is dit het geval, als het te druk wordt op de golfbaan neemt het natuurdomein die rol over.” - aldus Krist.
“Toen ik hier startte was ik niet zo intensief bezig met milieu en ecologisch baanonderhoud. Geïnteresseerd - dat wel - maar onwetend. Door jaar na jaar bij te leren, word je wijzer.” Die ervaring zie je terug in het natuurbeheer van de baan. Golfclub De Palingbeek staat gekend voor de respectvolle (en versterkende) integratie in het omliggende domein De Palingbeek.
“Het natuurdomein is iets ruiger in haar flora. Met de golfbaan proberen we dat aan te vullen met wat fijnere bloemen en planten. Die bloeien bijvoorbeeld in de rough, het langere gras, dankzij het schraler maken van de bodem op die plaatsen.”
Ben Hooper is sinds mei 2019 de nieuwe hoofdgreenkeeper van De Palingbeek. Een greenkeeper uit het Verenigd Koninkrijk met internationale ervaring. Hij heeft de ambitie om De Palingbeek naar een nog hoger niveau te tillen.
Baanonderhoud in functie van de biodiversiteit én de golfer
Krist: “We zetten hard in op de biodiversiteit. Als mensen op een golfbaan een Canadese gans zien of een Rhododendron in bloei zien staan, zeggen ze - oh, wat is de natuur toch mooi! Maar die gans is een exoot en die Rhododendron is een exoot. De inheemse natuur heeft daar niets aan. Je kan met een inheems alternatief veel meer bijdragen.”
Wie op De Palingbeek speelt zal een golvend maaipatroon ontdekken in de rough. Dit noemt men ‘sinusmaaibeheer’. Het maaien van individuele stukken rough op verschillende tijdstippen en in een golvend patroon. Opnieuw een initiatief die de biodiversiteit een handje toesteekt.
Ben: “Golfbanen moeten duurzamer worden, dat is een feit. Dat proberen we hier ook te doen. Je ziet die trend zich ook doorzetten in Europa. Ik ben enthousiast hier te kunnen starten. Een jonge club in een super mooie omgeving.
Als greenkeeper is het een grote uitdaging om de golfbaan op een duurzame manier te beheren. Je moet de balans vinden tussen ecologisch beheer en een aangename speelervaring. Ook de waterproblematiek brengt diezelfde uitdaging met zich mee. Ik ben zelf een golfer en ik kijk naar de baan door die bril. Die ervaring kan de golfbaan alleen maar ten goede komen.”