Thumbnail pagina

Golf & doping

Alles wat je als golfer moet weten

Doping en golf – het lijkt op het eerste gezicht misschien geen voor de hand liggende combinatie. Toch vallen niet alleen topsporters, maar ook breedtesporters onder de antidopingwetgeving. Dat betekent dat ook jij als recreatieve golfer aan bepaalde regels moet voldoen. In samenwerking met de medische commissie zetten we de belangrijkste zaken op een rij, zodat we samen kunnen streven naar een dopingvrij Vlaanderen.

Doping 2021 nado

Wat is doping?

Het World Anti-Doping Agency (WADA) hanteert drie criteria om te bepalen of een stof of methode als doping wordt beschouwd. Daarbij stellen ze 3 cruciale vragen:

  1. Is de stof/methode (mogelijk) prestatiebevorderend?
  2. Is de stof/methode (mogelijk) schadelijk voor de gezondheid?
  3. Is de stof/methode in strijd met de 'Spirit of Sport'?

Als het antwoord op minstens 2 van de 3 vragen 'ja' is, dan komt de stof of methode op de lijst van de verboden stoffen.

Geldt de antidopingwetgeving ook voor recreatieve golfers?

Ja! Ook als je niet aan officiële competities deelneemt, moet je de antidopingregels naleven. Of je nu speelt op je vaste club of elders, je moet rekening houden met de regels rond dopingcontroles en de procedure voor een Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak (TTN).

Dopingcontroles kunnen zowel tijdens wedstrijden als daarbuiten plaatsvinden. Het is dus belangrijk dat je weet welke stoffen verboden zijn en of je een medische vrijstelling nodig hebt.

Wat is een TTN en wanneer heb je die nodig?

Gebruik je medicijnen of stoffen die op de verboden lijst staan? Dan heb je een Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak (TTN) nodig. Dit document bewijst dat je deze middelen om medische redenen gebruikt en dus geen dopingregels overtreedt.

Het grote verschil tussen topsporters en breedtesporters? Als recreatieve golfer kun je een TTN retroactief aanvragen, mocht je positief testen bij een controle. Toch is het verstandig om op voorhand na te gaan of je een TTN nodig hebt. Dit kan eenvoudig via de website van Doping Vrij Vlaanderen.

Meer weten?

Twijfel je of een geneesmiddel dat je gebruikt verboden stoffen bevat? Of ben je benieuwd naar de regels rond vrij verkrijgbare medicijnen en voedingssupplementen? Neem een kijkje op de website van Doping Vrij Vlaanderen waar je alle nuttige informatie kan terugvinden.

Ga hier naar Doping Vrij Vlaanderen