XL Interview: Bart Verwimp, Trainer B Golf in opleiding
Zoals elke sportfederatie in Vlaanderen faciliteert Golf Vlaanderen jaarlijks opleidingen om de toekomst van kwalitatieve lesgevers te garanderen. De meeste sportieve leertrajecten bij Sport Vlaanderen – los van de sporttak – worden ingedeeld als volgt: het basisniveau Initiator, het landelijk niveau Trainer B en het internationaal niveau Trainer A. Veel golfers volgen de opleiding Initiator om o.a. in hun club groepslessen te geven aan beginners en een selecte groep start nadien met de intensievere opleiding Trainer B. Bart Verwimp is zo iemand. Een sportieve achtergrond in de tenniswereld. Enkele jaren geleden verschoof die passie naar golf.
“Ik ben altijd veel met sport bezig geweest. Enkele jaren geleden kwam ik met golf in aanraking nadat een golf pro bij mij tennisles volgde. In eerste opzicht zei me dat niet veel, maar na de eerste bal die ik sloeg werd het meteen zeer intensief trainen en gepassioneerd bezig zijn.”
Bart heeft reeds het ‘algemene’ gedeelte achter de rug van de opleiding Trainer A dankzij zijn tennis achtergrond. Het ‘sportspecifieke’ deel tracht hij nu te behalen in de Trainer B opleiding. Bart gaf jaren les aan kinderen in het buitengewoon onderwijs en werkt nu in het ondersteuningsnetwerk. Wat een beetje de schakel is tussen het reguliere en het buitengewoon onderwijs. Het educatieve zit hem dus in het bloed.
“In een groep mensen ben je meestal de enige golffreak. Nu zit je met 9 golf freaks samen.”
Meer kennis en een groter netwerk
“In de opleiding Trainer B vergroten we vooral onze kennis. Dat start bij methodieken en grondslagen. Daarnaast komen er nog heel wat andere zaken aan bod: materiaalkennis, voeding, coaching, technieken, reglement kennis, enz. … . Een even grote impact zijn de mensen waarmee je in contact komt. Door de stages bij allerhande pro’s leer je veel mensen kennen. Je breidt je netwerk uit terwijl dat op een andere manier niet vanzelfsprekend is. Ook: in een groep mensen ben je meestal de enige golffreak. Nu zit je met 9 golf freaks samen (lacht). Afstuderen zal in april 2020 zijn.”
De focus op jeugdwerking
“Al heel snel toen ik begon met golf, voelde ik aan dat mijn passie verschoof van tennis naar golf. In de tenniswereld werk je vaak met kinderen en jongeren die het relatief goed hebben. Mijn ervaring in het buitengewoon onderwijs is daarbij altijd een goeie balans geweest. Nu hoop ik die lijn door te trekken in de golfsport door met jonge en gedreven golfers te zullen werken. Het hoeven heus niet allemaal supertalenten te zijn, maar wel gemotiveerd. Eerder dit jaar sprong ik al even in bij de jeugdwerking op Millennium Golf, maar dat staat momenteel op een lager pitje.”
Je klinkt als iemand die niet ‘zomaar’ zal les geven.
“Ik zal nooit les geven om les te geven. Er moet iets achter zitten met betekenis. Voor mij is dat wel belangrijk, dat ik in een verhaal kan stappen waar ik gepassioneerd in ben. Zodat ik mijn kennis en passie kan doorgeven. Ik zoek projecten op die mij die energie geven. We hopen in Millennium Golf een goeie jeugdwerking op te bouwen om op een verstandige en sportieve manier kinderen aan het sporten te krijgen. We hebben een programma opgesteld en die aan de ouders voorgesteld.”
“Ik vind het opmerkelijk dat je aankomt op een club en 90% van de spelers meteen volledige swings begint uit te voeren. Dat is niet normaal.”
Op een verstandige manier, zeg je … . Hoe zie je dit precies?
“Is golf sport? Ik zeg 100% ja. Een paar balletjes slaan blijft een sportieve bezigheid uiteraard. Maar als je veel balletjes wil slaan, dan moet je ook klaar zijn om dat aantal aan te kunnen. En dan wordt het echt een serieuze sport. Ik heb zelf een sportcarrière achter de rug met helaas enkele bijhorende blessures, dan ga je harder nadenken over blessurepreventie. Daar is in golf trouwens nog zo’n groot gat te vullen. Ik vind het opmerkelijk dat je aankomt op een club en 90% van de spelers meteen volledige swings begint uit te voeren. Dat is niet normaal. Het duurt 15 minuten voor ik mijn eerste bal sla.
Toen ik les gaf bij tennis kwam iedereen een kwartier of twintig minuten op voorhand om zich eerst goed op te warmen. Je kan het misschien niet helemaal vergelijken met golf en je kan ook niet verwachten dat iedereen met diezelfde opwarming begint. Maar je kan het wel op een slimme manier beginnen introduceren. Bij de jeugd warmen we bijvoorbeeld op door tikkertje te spelen. Dat is leuk en is goed voor het sociaal contact. Maar we doen het vooral om op te warmen en het lichaam te activeren. Zoiets eenvoudig volstaat op dat moment.”
Wat neem je nu al mee van deze opleiding?
“Dat je als golf pro je eigen verhaal voor ogen moet zien. Toen ik startte zag ik zeven verschillende pro’s en hoorde ik zeven verschillende verhalen. In het begin vond ik dat frustrerend. Wat is nu de waarheid? Die éne waarheid? Maar de waarheid is dat er niet één sleutel is tot de perfecte grip of beweging. Elke speler leert op zijn eigen manier en geen enkele swing is dezelfde. Er zijn heel wat dingen geschreven over het technische aspect bij tennis, maar bij golfers is die maniakale zoektocht naar informatie toch nog wat anders … .”