De strijd tegen plastic flesjes op de golfbaan
Maandag 5 juni is World Environment Day, wereldwijd worden er al sinds 1974 op deze dag acties georganiseerd om ons bewust te maken over de milieuproblematiek. Dit jaar staat de wereldmilieudag in het teken van de strijd tegen plastic. Het zijn voornamelijk de 'single use plastics', of de vele plastic verpakkingen die we slechts één keer gebruiken en daarna weggooien die een groot probleem vormen. Elk jaar produceren we wereldwijd ongeveer 400 miljoen ton plastic afval. Ook op de golfbaan kunnen we helpen in de strijd tegen plastiek. #BeatPlasticPollution
Steeds meer golfbanen en organisatoren van golftornooien gaan de strijd aan tegen plastic flesjes voor éénmalig gebruik.
Bewustwording creëren
Een aantal golfbanen doet uit eigen beweging mee aan het creëren van bewustwording rondom wegwerpplastic. De Cleydael Golfclubs, Royal Keerbergen Golfclub, Golfpark Tervuren en nog vele andere hebben bijvoorbeeld waterkraantjes om je herbruikbare waterfles te vullen. Onderdeel van duurzaam golfbaanbeheer (cfr. Kompas Duurzaamheid en GEO) is bewustwording van afvalwerking. Op alle golfbanen worden afvalstromen gescheiden verwerkt; en vele clubs zijn er speciale afvalbakken voor plastic, papier, glas, metaal en restafval.
Tappunten bij evenementen
De organisator van The British Open, de R&A, maar ook Tig Sport van de Dutch Open zijn een strijd begonnen tegen plastic flesjes voor eenmalig gebruik. Op Portrush werd geen enkel plastic flesje verkocht. Fans konden met eigen herbruikbare flesjes terecht bij watertappunten in de baan verdeelde elke dag van het toernooi 5.000 gratis herbruikbare stalen flesjes onder het publiek.
Ook bij ons zijn er al mooie voorbeelden met onder andere het Omnium op Cleydael Golf en de Ladies European Tour in Naxhelet.
Wereldwijde strijd tegen plastic voor eenmalig gebruik
De strijd tegen plastic die na één keer gebruiken bij het afval gaan, is een actueel thema in duurzaamheid. Het probleem is dat veel wegwerpplastic bij het zwerfvuil op land en in zee belandt. Volgens het Wereld Natuur Fonds valt er elke minuut een hoeveelheid plastic in zee die vergelijkbaar is met 33.800 PET-flessen (polyethyleentereftalaat).
In 2018 werd bekend dat het Europees Parlement afkoerst op een verbod van “single-use plastics”. Het gaat dan in eerste instantie om zaken als plastic rietjes, wattenstaafjes, roersticks, bestek en snoepwikkels. Wat betreft plastic flessen is het doel dat de EU-lidstaten vanaf 2029 90 procent gescheiden gaan inzamelen. Vanaf 2030 moeten alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan.
Golf & milieu beleid in de Vlaamse golfclubs
Golf en milieu gaan hand in hand. Golf Vlaanderen is al van bij haar ontstaan in 2001 sterk bezig met milieu en natuur. Haar eigenste secretaris-generaal is niet toevallig een Bioloog van opleiding. Verschillende clubs doen al vele jaren verschillende inspanningen voor ‘Golf en Milieu’ en de laatste jaren werd er veel werk verricht inzake wetgeving en opleiding. In samenwerking met het studiebureau 'Route 2030' heeft Golf Vlaanderen een duurzaamheidsscan uitgevoerd. Daaruit bleek dat de ganse sector en vooral de Clubs nu al veel doen rond duurzaamheid, zonder erbij stil te staan.
Om dit te bundelen, om te inspireren en motiveren hebben we een laagdrempelig kompas ontwikkeld. Het internationale GEO label met haar 'On Course platform' wordt hierbij geïntegreerd. Het kompas geeft inzicht in wat duurzaamheid allemaal kan betekenen en waar de clubs het verschil kunnen maken. Het kompas legt niets op, maar doelt er op richting te geven, zodat clubs zelf, binnen hun eigen context en volgens hun eigen niveau aan de slag kunnen.