On Course label
Wil je dat jouw golfclub internationaal erkend wordt voor duurzame inspanningen? Dan is het On Course label van de Golf Environment Organisation (GEO) de logische volgende stap in jullie duurzaamheidstraject.
Hier is de bedoeling dat de club haar milieuaanpak technisch verder uitwerkt via het online managementplatform 'On Course'. Het platform biedt een eenvoudige en praktische manier om data te verzamelen van de acties die je als club al onderneemt. Verder verleent het dashboard inzichten in de trends. 'On Course' is niet alleen een online tool, maar ook een echte community. Via het platform is het mogelijk om 'good practices' te delen en het dialoog aan te gaan met andere golfclubs en besluitmakers.
Het On Course label is internationaal gezien, het meest geloofwaardige en de breedste onderschreven duurzaamheidsonderscheiding die een golfclub kan behalen. Na een onafhankelijke audit, bepaalt men of de golfclub al dan niet in aanmerking komt voor het gerenommeerde label.
Enkele voorbeelden
- Golf draagt haar steentje bij tot de biodiversiteit en het behoud van open ruimte in Vlaanderen
Golf in Vlaanderen = 2010 ha open ruimte waarvan 45 ha greens (= kort gemaaid gras), 700 ha fairway (= sportgras) en 1265 ha rough en buiten spel zones (= 100% bio zoals bossen, heide, waterpartijen, …).
- Bloemenweide i.f.v. bijen in G&CC De Palingbeek te Ieper
Bijen vervullen een echte sleutelrol in de natuur, helaas stellen we vast dat de bijenpopulatie sterk achteruit gaat. Ze zijn in grote delen van de wereld de belangrijkste bestuivers van wilde planten en heel wat land- en tuinbouwgewassen.
Het inrichten van een bloemenweide met veel stuifmeel is niet alleen nuttig voor de bijen maar ook mooi voor de golfers.
- Vleermuizenproject Brabantse Golf i.s.m. Natuurpunt
Meer dan 3000 vleermuizen werden geteld gedurende 1 nacht op de Brabantse Golf. Wetende dat elke vleermuis de helft van zijn lichaamsgewicht (per nacht) eet aan insecten zijn ze zeer goede bestrijders tegen muggen en langpootmuggen. Het zijn o.a. deze muggen die de problemen van engerlingen veroorzaken in de greens (de larven van de langpootmug eten immers jonge wortels van het gras).
Het gewicht van een vleermuis varieert van 5 tot 25 gram. Een vleermuis van 20 gram eet al gauw tot 3,6 kg insecten per jaar! Dat zorgt ervoor dat deze natuurlijke insectenbestrijders een belangrijke rol vervullen.